INFO DARI KURSUS PENGENDALIAN MAKANAN:
Sayur yang dimakan mentah contoh taugeh, daun kesum, daun serai wangi dll yang dibuat ulam...yakni tidak dimasak..perlu direndam dgn air garam terlebih dahulu utk mgelakkan drpd jgkitan virus e.coli
petua beli ayam segar
bli ayam pd waktu pagi krn bakteria pd ayam masih sedikit...kalo bli pd waktu t.hari..pastikan balik ke rumah terus cuci n masukkn ke dlm peti sejuk beku...sblm dimasak..ini utk matikn bakteria...masak ayam dgn sempurna...kalo x cukup masak..bakteria x mati n akn aktif semula bila mknn itu sejuk
panaskn mknn setelah sejuk..jgn mkn maknan yg telah sejuk selama lebih 4 jam...perlu dipanaskn smpai mendidih
elakkan letak senduk nasi dlm periuk kerana pemegang senduk mgkin ade bakteria dr peluh ditangan kita...
elakkan telur separuh masak sbb mngandungi bnyk bakteria yg boleh mnyebabkn demam panas dn kekejangan otak
pastikn telur dibasuh sblm digunakan
mknn sejuk beku spt nuget...ayam..daging burger perlu di goreng terus slps dkluarkn dr peti sejuk beku...jgn biar mknn berada pd suhu bilik..krn mngundang bakteria...pastikn goreng dlm mnyk yg betul2 panas
pastikan tukang masak bersih sms memasak sb 95% pnyakit brjgkit dlm rumah berpunca dr tukang masak....tu sb org berniaga kna amik suntikan vaksin...utk elak djgkiti pnyakit dan mnyebarkn kpd org lain
pastikn mknn n minumn dlm tin di basuh dahulu sblm digunakan utkelakkn kncing tikus
jika mkn dikedai..pastikan basuh or lap sudu yg nk dgunakan terlebih dahulu...jgn gnakan sabun tongkol yg disediakn kedai mkn...sebaiknya gunakan pencuci cecair or x salah kalo bw kemana2 pencuci tgn bersama kita..skrg bnyk pnyskit brjgkit brpunca dr mknn...
khasnya ayam golek..pastikn ayam tu panas...jgn bli kaloayam dh sejuk or yg dh siap potong...
pastikan papan pncincang ayam drpd plastik...kalo kayu jgn mkn sb serbuk kayu mgkin melekat pd ayam n daging yg dicincang
pastikn mknn yg dibugkus dgn polisterin perlu dilapik dgn plastik utk elakkn pengaktif sel2 kanser yg terdpt pd polisterin merebakdlm badan...elakkn mmbeli mknnyg dilapik or dibgkus dgn krtas surat khabar krn mngamdungi karbon
mkn la satay or ape shj mknn yg dibakar mnggunakan arang or fancy grill...dgn timun n bawang mntah krn fungsinya utk meneutralkn jumlah karbon yg diambil sms makan
No comments:
Post a Comment